Namens het bestuur zijn Leo Balster en Rob van Seters op zoek naar een nieuw pand. Rob was bestuurslid van 1996-2008, voorzitter en artistiek leider van 2003-2008 en daarna voorstellingscoördinator. Leo was interim-voorzitter van eind januari 2017 tot 21 april 2018 na het plotse overlijden van Joke Martens. Voor die tijd speelde hij in vier producties mee. In dit artikel vertellen ze meer over hun zoektocht naar een nieuw pand voor Vrij Theater. Tips? Neem dan contact met ze op.

Een lange zoektocht naar een eigen ‘clubhuis’

Toen VT in 1977 op de Noordwal belandde was het een van de eerste amateurgezelschappen die een eigen theatertje in eigen beheer hadden. Na de ramp in Enschede en de cafébrand Het Hemeltje in Volendam werden de brandweervoorschriften strenger, waardoor er  maximaal 50 personen in het pand mochten zijn. Vanaf dat moment is er binnen het bestuur al nagedacht om een nieuwe accommodatie.

Toch heeft de behoefte te verhuizen naar een andere ruimte niet geleid tot het vinden van een nieuwe ruimte, vooral omdat nieuwe huurprijzen voor VT niet zijn op te brengen. Wij zoeken namelijk niet een plek om alleen een voorstelling te kunnen geven, maar een eigen ‘clubhuis’, met een eigen sleutel van de voordeur waar wij altijd terecht kunnen. En daar ging het in de zoektocht tot nu toe steeds mis. Zoals de naam al aangeeft zijn we ‘Vrij Theater’. Ongebonden. En dus is er geen overheid die ons aan de hand neemt. We moeten het dus zelf doen. Maar gelukkig is er een grote Vrij Theater community die kan helpen met tips, trucs en met handjes, als het zo ver is.

Aan welke eisen moet een nieuw pand voldoen?

  • Wij willen een langdurige huur, niets tijdelijks in leegstand.
    Dat laatste zou overigens best een oplossing kunnen zijn zolang we geen nieuw theater hebben, maar dat zal niet moeilijk zijn om te vinden.
  • We zoeken geen kant-en-klaar theater.
    Net als in het huidige VT richten we de zaal per productie in. Er moet minimaal één ruimte zijn waar wij voorstellingen kunnen geven. Dus uiteindelijk iets tussen de 90-130 m2, met aanvullende ruimten voor foyer, kleedkamer, enz. Het kan ook één grote ruimte zijn die we zelf gaan verdelen.
  • We geven de voorkeur aan de begane grond, vanwege bereikbaarheid (publiek, maar ook decor).
  • Eigenlijk zoeken we een ruimte waarvan de eigenaar de ruimte wel in bezit wil behouden, maar daar niet de hoofdprijs voor hoeft te krijgen, omdat hij de cultuur en in het bijzonder de amateurtheaterkunst een warm hart toedraagt!
  • Oh ja, het moet wel in de gemeente Den Haag zijn.

 Wij denken dat in veel gevallen een slecht verhuurbare ruimte voor ons heel goed kan zijn, denk aan gebrek aan daglicht. En bruikbare tips zijn zeer welkom! Stuur een mailtje naar rvseters@ziggo.nl of naar leonard.balster@gmail.com .